DESPRE MINE

Sunt un pro-european convins și un om cu o viziune politică de stânga. Cred în implicare, responsabilitate și profesionalism. Funcțiile sunt trecătoare, umanitatea și rezultatele rămân. Vă invit să ne cunoaștem mai bine.

La 1 februarie 2020, am preluat mandatul de europarlamentar, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European. Pentru noul mandat am stabilit trei priorități:

 • implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;
 • o mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;
 • drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni; Consider că atât autoritățile din România, cât și cele europene trebuie să acorde o atenție sporită modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie.

Sunt cadru universitar și militant de stânga, fost ministru delegat pentru afaceri europene (iunie 2017 – noiembrie 2018) și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017, februarie 2020 – prezent).

La 1 februarie 2020, am preluat mandatul de europarlamentar, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European.

În prezent sunt vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație privind construirea politicii în domeniul educației digitale, și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

Pentru noul meu mandat am stabilit trei priorități:

o implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;

o mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;

o drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni;

Deși am preluat mandatul în februarie 2020, am obținut, în primele luni 7,8 milioane de euro pentru proiectele sale pilot inițiate în domeniul educației, digitalizării și antreprenoriatului. Am devenit astfel eurodeputatul cu cele mai importante proiecte pilot, după ce în primul mandat inițiativele tale au generat acțiuni finanțate de UE în valoare de circa 60 de milioane de euro.

La inițiativa noastră, Comisia pentru Educație și Cultură din Parlamentul European a adoptat rezoluția „Viitorul educației europene în contextul Covid-19”. Documentul solicită Comisiei Europene o intervenție hotărâtă, inclusiv sub forma unor alocări financiare mai consistente, pentru a susține sistemul de educație, a reduce decalajele dintre regiuni și statele membre, precum și pentru a asigura accesul tuturor elevilor, studenților și cetățenilor europeni la educație și formare de calitate.

Totodată, Parlamentul European a aprobat solicitarea mea de a aloca 2% din planul european de relansare către sectorul creativ și cultural. Înainte de pandemia Covid-19, acest sector contribuia cu aproape 10% din PIB-ul României și angaja peste 300.000 de persoane.

Raportul meu alternativ privind noua strategie pentru IMM-uri a solicitat Comisiei Europene, ca în perspectiva viitoarei strategii europene pentru IMM-uri, să vină cu măsuri eficiente, personalizate și adaptate diferitelor regiuni și sectoare. Acesta conține o solicitare fermă pentru crearea a 1 milion de noi start-upuri la nivel european.

De asemenea, am creat European Education Alliance, o platformă intersectorială și transpartinică pentru susținerea educație și a dezvoltat prima tabletă educațională românească, un canal video pentru educație și un portal cultural ce permite accesul la activități culturale de la distanță – www.culturadeacasa.ro.

Fiind ales în contextul Brexit, nu am uitat de românii din Marea Britanie și consider că atât autoritățile din România, cât și cele europene trebuie să acorde o atenție sporită modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit.

 • Experiență profesională

  Mi-am început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasele publicații Le Monde diplomatique și Regard. În paralel, am dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1.000 de tineri pasionați de limba franceză, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summitului Francofoniei.

  Cariera universitară a început în anul 2009 la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, pentru a mă alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. După ce am predat în cadrul unei mobilități academic la Universitatea din Bologna, din 2020, susțin în prezent un seminar privind politici internaționale și europene la Universitatea Saint Louis din Bruxelles, parte a prestigioasei Universități Catolice din Louvain. În cadrul SNSPA am dezvoltat programul de master în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (centru de cercetare).

  De asemenea, am fost prorector al SNSPA (2019), principala responsabilitate fiind aceea de coordonare a unor proiecte și activități specifice dezvoltării profilului european al universității. Tot în cadrul SNSPA am dezvoltat Institute for Global Digital Policies (centru de cercetare) și am sprijinit crearea programului de master în limba engleză intitulat Security and Technology. În acest sens, am fost implicat în proiectul Universității Europene de Științe Sociale – CIVICA, un consorțiu universitar european din care SNSPA face parte.

  Am mai lucrat la început de carieră în calitate de consilier la Parlamentul României, Parlamentul European și Ministerul Energiei.Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale în domeniul resurselor umane și comunicării online, am făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din echipa de management din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, am contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2.000 de angajați în țara noastră.

 • Educație și formare

  Am terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), „Victor Duruy“ Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Sunt licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble grație unei burse a Agenției Universitare a Francofoniei. Doctoratul în științe politice și afaceri europene l-am obținut în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Bruges. Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 am obținut un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris. În ultimii ani, am urmat mai multe programe de formare oferite de Departamentul de Stat al Statelor Unite, Friedrich Ebert Stiftung, Foundation for European Progressive Studies, Institutul Renner, HarvardX sau MITx.

 • Activitate politică

  Sunt implicat civic de la 17 ani, fiind mai întâi activ în mișcările pentru drepturile elevilor din Franța, ulterior simpatizant al Partidului Socialist din Franța și în final membru al Partidului Social Democrat din România. Am ocupat pe rând funcțiile de vicepreședinte PSD Sector 3 / Purtător de cuvânt, președinte PSD Alba Iulia, vicepreședinte PSD, respectiv președinte-coordonator național al PES Activists România.

  PES activists România este o structură a membrilor și simpatizanților de stânga interesați de politica europeană, creată în anul 2007 și care reunește peste 10.000 de membri la nivelul întregii țări. PES activists România susține activitatea Partidului Socialiștilor Europeni și a grupurilor politice naționale incluse în cadrul formațiunii, constituind în același timp sursa revendicărilor și propunerilor europene.

  Organizația se mândrește cu o medie de trei evenimente pe lună și sute de acțiuni desfășurate de la înființare.
  O acțiune semnificativă la nivelul organizației a fost petiția inițiată în anul 2015 prin care împreună cu PES activists România am solicitat aderarea României la Schengen. Petiția „România Cere Schengen!” a adunat peste 40.000 de semnături din toată țara. Subiectul a fost ridicat inclusiv în plenul Parlamentului European.

  În anul 2019, PES activists România a lansat, în cadrul campaniei „Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetățenii europene“, o petiție prin intermediul căreia își propune să promoveze un proiect al cetățeniei europene care să anuleze diferențele existente în acest moment la nivel european între cetățenii diverselor state membre ale Uniunii Europene. Petiția a strâns în România peste 20.000 de semnături, fiind înregistrată (sub numărul 0483/2019) și recunoscută oficial de Parlamentul European.

  Sub coordonarea echipei noastre, în ianuarie 2020, PES activists România a inițiat petiția „Pentru oportunități egale în Uniunea Europeană: un salariu minim european!”, care susține stabilirea salariului minim din fiecare stat membru al UE în baza mecanismului propus în Carta Socială Europeană, în care raportul dintre salariul minim național brut și salariu mediu național brut ar trebui să fie de minimum 60%.

  O altă petiție inițiată de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, a fost „Drepturi egale pentru lucrătorii români în UE“, semnată de 50.000 de persoane și depusă la Parlamentul European cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze abuzurile apărute la adresa cetățenilor români în actualul context pandemic și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene. Parlamentul European a reținut petiția și a solicitat investigații suplimentare.

 • Activitatea ca europarlamentar 2014-2017

  În primul meu mandat (2014-2017), am atras peste 9,3 milioane euro pentru proiecte pilot ce vizează industria și cercetarea românească, dezvoltarea sectorului digital și creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural, fiind europarlamentarul român cu cele mai multe proiecte finanțate la nivel european. Proiectele pilot au generat inițiative finanțate la nivel european în valoare de circa 50 de milioane de euro.

  Am creat și a devenit coordonatorul rețelei europarlamentarilor S&D sub 40 de ani (S&D40), membru în grupul de conducere al rețelei EU40 și ambasador al rețelei europene eSkills for jobs. Am inițiat și rețeaua transatlantică a politicienilor sub 40 de ani.

  Sunt primul român care a cucerit premiul Europarlamentarul anului la categoria Agenda Digitală și Internet.

  Am contribuit în calitate de eurodeputat la mobilizarea a peste 28 milioane euro pentru sprijinirea unui număr de aproximativ 10.000 muncitori europeni disponibilizați] și am organizat lansarea în România a Pactului PES pentru tinerii europeni, transformat ulterior în măsuri pentru combaterea șomajului și crearea de noi locuri de muncă pentru tineri la nivel european. Pentru domeniul sănătății, a promovat “Garanția Europeană pentru Sănătate“, prin care se solicita crearea unui fond european pentru sănătate și am adresat o serie de interpelări Comisiei Europene pentru asigurarea de condiții mai bune pmentru medicii și cercetătorii din România.

  Totodată, am apărat drepturile românilor și a promovat România în Europa, prin demersuri precum depunerea petiției „România cere Schengen” în Parlamentul European, care a adunat peste 40.000 de semnături, precum și sprijinirea Diasporei românești din Belgia, prin susținerea mai multor activități specifice, printre care festivalul Primăvara românească la Bruxelles.

 • Activitatea ca ministru

  Încă de la preluarea mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene, mi-am propus trei obiective centrale în activitatea de ministru, fundamentate pe experiența din politica europeană: ​

  – consens politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 [obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităților noastre dar și prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică]

  – democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană [obiectiv atins prin consultările cetățenești privind viitorul Uniunii Europene organizate în toată țara]

  – nouă atitudine în domeniul afacerilor europene [obiectiv atins prin crearea Trio-ului România-Germania-Franța la nivel de miniștri ai afacerilor europene și preluarea Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care România îl exercită în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019]

  Ca ministru, am gestionat procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, proces care se afla în grafic, în noiembrie 2018, atât pe dimensiunea politică, cât și pe partea logistică. Au fost adoptate în mandatul meu, printre altele, logo-ul[17], sloganul, prioritățile și tematicile de interes ale mandatului României, a fost lansat site-ul www.romania2019.eu, a fost intensificat dialogul cu oficialii europeni, dar și cu Finlanda și Croația, țările cu care România formează Trio-ul de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene (ianuarie 2019 – iunie 2020).

  Am acționat pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie, contribuind la definirea strategiei Guvernului României în procesul Brexit. De asemenea, în timpul mandatului meu s-a relansat serviciul SOLVIT România, care a soluționat în proporție de 99% cazurile gestionate în decursul anului 2017[18].

  În calitate de ministru, am acordat, de asemenea, o importanță deosebită Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, instituind un mecanism de coordonare adoptat la nivelul Guvernului României și având o contribuție importantă la obținerea de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (noiembrie 2018 – octombrie 2019). Am fost totodată un susținător al integrării europene a Republicii Moldova, fiind unul dintre oficialii guvernamentali ce au contribuit în mod constant la intensificarea cooperării politico-diplomatice dintre cele două țări[19].

  Pe perioada mandatului, am creat, în premieră pentru România, un format de trio alcătuit din miniștrii afacerilor europene din Franța, Germania și România[20], cu care a avut mai multe întâlniri de lucru[21]. În noiembrie 2018, odată cu finalizarea pregătirii Președinției României la Consiliul UE, mi-am depus mandatul solicitând actorilor politici din România mai multă coerență în abordarea afacerilor europene, consens politic pe tematicile europene, respectarea valorilor europene și afirmarea unui proiect de țară în Uniunea Europeană.

Hai să intrăm
în contact

Urmărește-mă pe canalul oficial Youtube!