Home»Noutăți»Un simulacru de dezbateri publice privind Planul Național de Redresare și Reziliență

Un simulacru de dezbateri publice privind Planul Național de Redresare și Reziliență

0
Shares
Pinterest Google+
⚠️ Pentru că personal cred în consens, atunci când vorbim de teme importante, precum Planul Național de Redresare și Reziliență, m-am înscris la consultările publice anunțate cu întârziere de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
❌ Surpriza mea a fost să constat că unul dintre secretarii de stat organizatori, de la ministerul responsabil cu fondurile europene, ne-a spus din start că un grup politic, Renew, ne-a adus pe toți la reuniune și că Planul European de Redresare, enunțat pentru prima dată de premierul spaniol Pedro Sanchez și aprobat prin consens politic la nivel european, a fost creat de grupul politic al USR-PLUS.
⬇️ Nu exista o agendă sau un program, nu exista un document de lucru, nu exista o metodologie de consultări publice, nu se explica de ce au intervenit doar parlamentari de la anumite partide, de ce unii erau invitați fizic, iar alții online sau de ce, spre exemplu, am primit doar la 1 noaptea invitația la consultări. Mai mult, ca urmare a întrebărilor formulate, ni s-a cerut în privat să închidem camerele, iar cum o întrebare era mai dificilă, imediat se mergea mai departe sau ni se spunea să trimitem un mail pe adresa cabinetului de ministru deși era vorba de consultări instituționale.
❓ Un simulacru de dezbateri publice. Am fost cel care a atras primul atenția public că se încalcă regulamentele UE dacă nu există consultări și ulterior Comisia Europeană mi-a dat dreptate. După ce am discutat în această după-amiază cu mai mulți comisari europeni, inclusiv despre aceste întâmplări, vă pot informa că executivul tocmai a încălcat din nou procedurile. Se cere formal o metodologie de consultări și implicarea partenerilor sociali în definirea reformelor. Urmează a treia respingere? Dacă vor continua așa, cu siguranță.
Previous post

Atât de necesara redeschidere a școlilor, transformată într-o bătaie de joc

Next post

Rezoluție privind măsurile de sprijin pentru tineri și sectorul sportului în contextul pandemiei