Home»Noutăți»Situația din Valea Jiului, o nouă dovadă a incapacității majorității PNL-USR în a atrage bani europeni

Situația din Valea Jiului, o nouă dovadă a incapacității majorității PNL-USR în a atrage bani europeni

0
Shares
Pinterest Google+
Ce se întâmplă în aceste zile în Valea Jiului este o nouă dovadă a incapacității majorității PNL-USR în a atrage bani europeni și a avea o strategie coerentă de dezvoltare și reconversie pentru zonele miniere sau puternic industrializate.
România primește pentru aceste zone 4,45 miliarde de euro prin Fondul pentru o Tranziție Justă. Sunt eligibile proiecte doar din șase județe printre care Hunedoara și Gorj, mai exact zona Văii Jiului. Proiectele pot fi co-finanțate cu până la 85% din bani europeni.
Am discutat în urmă cu câteva zile cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, unul dintre cei care au susținut această alocare substanțială pentru România, despre modul în care ar putea fi folosite aceste sume pentru a-i sprijini pe oamenii din zonă.
Țara noastră nu a elaborat încă un ghid final pentru cheltuirea acestor sume și nu a finalizat negocierile cu executivul european privind o strategie integrată în acest sens. Mai mult, în proiectul de buget nu se explică cum vor fi cofinanțate aceste proiecte care trebuie să asigure noi locuri de muncă pentru oamenii din zonă și modernizarea activităților economice.
Pe lângă Fondul pentru o Tranziție Justă, România mai poate aloca din fondurile de coeziune și trebuie să prevadă minim 37% din planul de redresare și reziliență pentru acțiuni ce vizează componenta de reconversie, modernizare, redresare și relansare a zonelor puternic industrializate.
Dar, din păcate, la Guvern nu există oameni capabili să gândească dincolo de propriile interese politice și să aibă o viziune corectă și coerentă de dezvoltare pentru România.
Previous post

Nu mai confiscați politic Planul Național de Redresare și Reziliență!

Next post

Demagogia nu își are locul într-o Europă a valorilor comune și democratice!