Home»Noutăți»România – Franța – Germania, un format de trio unic pentru țara noastră în domeniul afacerilor europene

România – Franța – Germania, un format de trio unic pentru țara noastră în domeniul afacerilor europene

0
Shares
Pinterest Google+

Tratatul de la Aachen ilustrează voința Franței și Germaniei de a reclădi Uniunea Europeană. Presată de creșterea populismului, naționalismului și xenofobismului, Uniunea Europeană este în căutare de noi idei pentru a se relansa fiind în același timp fidelă propriilor valori.

Prin acest demers cele două state demonstrează că sunt în continuare motorul Europei unite. România trebuie să fie suficient de puternică și sigură pe sine pentru a sta la aceeași masă și a apăra interesele cetățenilor europeni, și în consecință ale României.

Pe perioada mandatului meu de ministru am creat un format de trio unic pentru țara noastră, alcătuit din miniștrii afacerilor europene din Franța, Germania și România. Întâlnirile noastre au pus România pe harta decizională europeană. Pentru a conta trebuie însă oameni profesioniști cu viziune politică. Fără voință politică reală, actul diplomatic își pierde esența.

De aceea este nevoie de o nouă atitudine a României în relațiile europene și externe, constructivă, pragmatică dar mai ales consistentă. Ce spui în exterior faci și în țară. Ce faci în țară trebuie să se reflecte și în ce spui în exterior.
România a organizat cu sprijinul unei echipe fantastice, timp de un an, poate cele mai dinamice consultări cetățenești despre viitorul UE organizate la nivel european.

Din păcate au fost uitate chiar dacă Președinția României la Consiliul UE trebuia să fie despre viitorul UE. România trebuie să își asume rolul tot mai important pe care îl va ocupa la nivel european după Brexit, acționând coerent pentru cetățenii europeni, alături de statele care vor să împingă acest proiect înainte.

Previous post

O preşedinţie de succes la Consiliul UE este una care este capabilă să genereze consens la nivel european!

Next post

Aderarea României la Schengen este un drept