Proiectele mele

„Pe această pagină găsiți o listă cu prioritățiile mandatului meu de europarlamentar dar și cu rezultatele obținute. Cred într-o politică bazată pe fapte concrete și de aceea îmi dedic activitatea pentru realizarea de obiective punctuale pe care oamenii la pot vedea și înțelege. Doar prin exemple pozitive cetățenii își pot recâștiga încrederea în democrație și sistemul politic.” – Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Atragerea fondurilor europene direct de la Bruxelles
România primește anual de la Uniunea Europeană peste 7 miliarde de euro. Puțini beneficiari din România știu însă că la nivelul CE există anual granturi europene disponibile în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro pentru care însă nu aplicăm.
Realizări
Am elaborat și implementat în noiembrie 2014 un portal de informare în limba română privind oportunitățile de finanțare direct la Bruxelles. Site-ul www.GranturiEuropene.ro este o sursă de informare actualizată în permanență cu peste 100 de oportunități de finanțare. O campanie de informare a fost lansată la nivel național pentru creșterea numărului de beneficiari din România.
O Românie cu drepturi depline la nivel european
România a integrat Uniunea Europeană în 2007 însă procesul de europenizare este departe de a se fi terminat. O etapă importantă în obținerea unui statut cu drepturi depline este integrarea în spațiul Schengen.
Realizări
Am lansat o campanie la nivel european pentru integrarea Romaniei în spatiul Schengen: am interpelat liderii europeni (președintele Consiliului European Donald Tusk, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker), am discutat și obținut susținerea președintelui Parlamentului European Martin Schulz, am trimis scrisori către toți ministrii de Justiție și de Interne din statele membre, am lansat apeluri în media europeană și în plenul Parlamentului European. Pentru prima dată am obținut din partea Comisiei Europene în scris un răspuns prin care se recunoaște faptul că România îndeplinește toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen, lipsa unei legături cu Mecanismul de Verificare și Cooperare și existența unui blocaj politic generat de anumite state care se opun integrării României. Am inițiat împreună cu organizația PES activists România, campania „România Cere Schengen”, prin care am reușit să strângem peste 40.000 de semnături și pe care am susținută în Parlamentul European.
Prestigiul României la nivel european
România este o țară cu un potențial turistic și economic prea puțin fructificat. Lipsa de informație a condus la denaturarea imaginii noastre și la nevalorificarea atuurilor noastre. Rolul unui europarlamentar este și de a încerca să promoveze imaginea țării sale prin prezentarea culturii și istoriei sale.
Realizări
Am căutat prin acțiunile mele să prezint potențialul pe care îl are România dar și aspecte ale istoriei sale mai puțin cunoscute. Pot în acest sens să dau ca exemplu acțiunea pentru promovarea operei din Gorj a lui Brâncuși sau evenimentul organizat la Parlamentul European împreună cu glorii ale sportului românesc.
Protejarea drepturilor românilor în Europa
Românii care trăiesc în Europa nu mai trebuie considerați ca fiind migranți, ei sunt și trebuie să fie tratați ca cetățeni europeni. După aproape 9 ani trăiți în străinătate, consider o datorie să mă ocup de apărarea drepturilor românilor din diasporă.
Realizări
Am reacționat public, interpelat decidenții europeni, mers în locurile unde românii au probleme și răspuns atacurilor venite din partea politicienilor europeni. Exemple: reacția la atacurile rasiste ale europarlamentarului italian Gianluca Buonanno sau la reportajul defăimător al Channel 4 din Marea Britanie.
Am depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult” semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.
România lider regional în domeniul digital
Vârsta îmi permite să mă consider nativ digital și să cunosc importanța și capacitatea de dezvoltare a industriei digitale în România. Mai mult experiența mea profesională într-o mare companie multinațională de outsourcing îmi permit să înțeleg nevoile și potențialul acestui sector. Consider o obligație să sprijin acest domeniu care arată inteligența resurselor umane din România și dinamismul antreprenoriatului românesc.
Realizări
Am obținut premiul Europarlamentarul Anului 2015 pentru Agenda Digitală fiind considerat de cei 751 europarlamentari ca având o activitate susținută și vizibilă în domeniu. De asemenea am fost desemnat alături de persoane precum premierului Luxemburgului, Ambasador al Comisiei Europene pentru Eskills for Jobs / Competențe Digitale pentru Locuri de Muncă. Îmi propun astfel să coagulez energia pozitivă a industriei din domeniul digital românesc pentru a ajuta la creștere ponderii sale în economia europeană. De asemenea este o prioritate pentru mine protejarea drepturilor și siguranței celor peste 10 milioane de utilizatori de Internet din România sau celor aproximativ 8 milioane de persoane care au cont pe rețelele sociale.
Promovarea regională la nivel european
Provinciile din Polonia, landurile din Germania, regiunile din Spania au o reprezentare regională la Bruxelles. În total există peste 500 de forme de reprezentare locală pe lângă Uniunea Europeană. România a încercat în 2007-2008 să fie reprezentată la Bruxelles prin ADR-uri dar din păcate acest lucru nu a adus succesul scontat. Din păcate, în absența acestei forme de reprezentare, România pierde capacitatea de a atrage fonduri europene direct de la Bruxelles. Spre exemplu, pentru autorităţile publice locale există 300 de oportunităţi de finanţare direct de la Bruxelles pe care noi nu le fructificăm pentru că nu avem un contact direct. Aceste oportunităţi pot fi accesate numai de către beneficiar într-o manieră directă şi aici mă refer la autorităţi publice, ONG-uri sau antreprenori dintr-o anumită regiune.
Realizări
Am început promovarea tradițiilor și potențialului românesc în context regional în 2015 prin sprijinirea festivalului românilor din Belgia intitulat Primăvara românească. Acest eveniment desfășurat în centrul capitalei europene, reunește mii de participanți anual și reprezintă prilejul pentru promovarea regiunilor românești. În acest sens am lansat în 2015 conceptul de Delegație a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu un prim proiect de promovare locală denumit Reprezentanța Țării Moților. În 2016, am promovat județul Alba, municipiul Alba Iulia și Județul Maramureș.
Sprijinirea industriei și crearea de locuri de muncă bine plătite
Uniunea Europeană a fost puternic afectată de criza economică. Cu peste 7 milioane de tineri șomeri, Europa este în căutarea de soluții pentru redresarea economică. În acest context re-industrializarea pare a fi o soluție.
Realizări
Am reușit să obțin din partea Comisiei Europene 4 milioane de euro pentru industria și cercetarea românească. Mai mult decât atât prin faptul că sunt raportorul din umbră al Grupului S&D din Parlamentul European pentru Fondul European de Ajustare la Globalizare, am alocat aproximativ 37 de milioane de euro pentru circa 10.000 de lucrători europeni disponibilizați.
Dezvoltarea politicilor europene în domeniul sănătății
Sănătatea este o prioritate pentru toți cetățenii europeni însă din păcate acest domeniu nu este comunitarizat. Cred că Uniunea Europeană trebuie să își dezvolte competențe în elaborarea politicilor de sănătate și să găsească mecanisme prin care să asigure drepturi egale de acces la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii europeni și în special pentru cei români.
Realizări
Am elaborat și obținut finanțare din partea Comisiei Europene pentru un proiect pilot în valoare de 1 milion de euro destinat creșterii accesului la servicii medicale de calitate în mediul rural. Proiectul a primit cel mai mare calificativ din partea CE și urmează a fi implementat în România.
În același sens lucrez la promovarea unei Garanții Europene pentru Sănătate prin care s-ar crea un fond european de garantare a mobilității pacienților. Inițial proiectul ar urma să fie implementat pentru anumite boli rare și pe baza unor acorduri bilaterale.
Educație și cercetare de calitate europeană
Domeniul educației nu este un sector comunitarizat. În acest context acţiunea mea din Parlamentul European s-a concentrat pe următoarele aspecte: recunoașterea diplomelor, sprijinirea cercetării prin promovarea unor exemple de succes, diseminarea studiilor şi invenţiilor realizate de cercetătorii români sau combaterea inegalităţilor de acces la educaţia de calitate şi fonduri europene pentru cercetare.
Realizări
În calitate de cadru universitar consider o prioritate promovarea sistemului educațional românesc și sprijinirea accesului la proiecte și activități de cercetare la nivel european. În acest sens am organizat la Bruxelles o conferință privind educația la care a participat Comisarul pentru Educație, Tibor Navrasics, și reprezentanții Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene. În același sens, am găzduit o conferință academică privind politicile regionale și internaționalizarea acțiunii locale. În ceea ce privește cercetarea, am organizat mai multe conferințe specializate precum cele din cadrul Summitului European pentru Inovare.