Home»Noutăți»Planul Național pentru Relansare și Reziliență este al României, nu al unui singur partid!

Planul Național pentru Relansare și Reziliență este al României, nu al unui singur partid!

0
Shares
Pinterest Google+
⚠️ Astăzi, în sfârșit, guvernanții discută despre Planul Național de Relansare și Reziliență destinat accesării fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană.
❌ Cum nici varianta electorală prezentată cu fast la un restaurant în timpul alegerilor locale și nici cea prezentată acum câteva zile în câteva slide-uri de Ministrul Fondurilor Europene nu corespund cerințelor europene, îmi permit să fac câteva recomandări:
1️⃣ UE a solicitat realizarea planului ca urmare a unor consultări publice cu societatea civilă, partenerii sociali și ideal, partidele politice. Nu se face planul, și ulterior se prezintă. În multe state europene se aprobă planul de Parlament. Ideal ar fi un pact național agreat de toată lumea. La noi nimic. PNL ține planul la buzunar.
2️⃣ Parlamentul European a solicitat și recomandat o serie de alocări bugetare din plan: 40% pentru mediu (incluzând 10% pentru biodiversitate), 20% pentru digital, 10% pentru educație, 2% pentru sectorul cultural și creativ, minim 7% pentru cele șase priorități europene (tranziția verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea și competitivitatea; coeziunea socială și teritorială; reziliența instituțională; politici pentru generațiile următoare) dar și obiective transversale suplimentare pe zona de mediu și egalitate de gen. La noi nu se regăsesc în varianta propusă. Apropo, dacă folosim banii așa cum nu am reușit să o facem în cazul tabletelor, irosim fondurile. Ne trebuie proiecte clare și consistente, nu să aruncăm cu banii sau să îi facem pe unii bogați.
3️⃣ Fixat la 3 ani, probabil vom avea 4 ani pentru implementarea proiectelor. Puțin timp. Ne trebuie un mecanism transparent, fără birocrație, pentru accesarea fondurilor. Proiecte mari, strategice, care să înceapă imediat. Asta nu înseamnă să mutăm proiectele de la bugetul UE în plan sau să scoatem proiectele vechi de prin sertare, cum ați solicitat. Sunt obiective diferite, iar Comisia nu va permite asta. Înseamnă să inițiem multe proiecte noi, fezabile, concrete. Pentru asta ar fi bine să implicați autoritățile publice județene și locale dar și mediul privat.
4️⃣ Ne trebuie o echipă specială care să se ocupe de acest plan din toate ministerele. Plătiți bine, pe rezultat, aleși pe bază de expertiză, un grup de experți specializați pe implementarea de proiecte cu putere de decizie. Toată lista trebuie făcută publică, iar activitatea trebuie comunicată permanent.
5️⃣ Trebuie să accesăm toate granturile dar și toate împrumuturile pentru a ieși pe plus. Altfel, dacă ne uităm la cât trebuie să alocăm pentru plan, la rata de accesare și la faptul că vor apărea taxe noi europene, România nu va ieși cu un câștig foarte mare. Ne trebuie un plan pentru folosirea împrumuturilor pentru investiții și dezvoltare.
✅ Lista continuă. Dar este suficient pentru moment. Planul Național pentru Relansare și Reziliență este al României, nu al PNL. Invit guvernanții să iasă din logica electoralistă. Pentru România avem responsabilitatea de a ne implica cu toți pentru binele comun. Sunt convins că Partidul Social Democrat este dispus să aloce toți experții săi pentru ca planul României să fie de succes.
Previous post

Acord istoric privind viitorul buget european

Next post

Din păcate, România se află din nou la coada clasamentului privind formarea competențelor, accesul la educație sau infrastructura educațională