Home»Noutăți»Nu mai confiscați politic Planul Național de Redresare și Reziliență!

Nu mai confiscați politic Planul Național de Redresare și Reziliență!

0
Shares
Pinterest Google+
❌ Am obosit cu aceste conferințe de presă fără substanță despre Planul Național de Redresare și Reziliență. A trecut aproape un an de când se tot laudă cu acest plan. Poate trec și la treabă. Au deja un plan respins.
❗️Cred că este timpul să ne prezinte soluții și un proiect concret, nu doar discuții sterile între aceiași oameni și conferințe de presă în care nu se spune nimic. Din păcate apelul nostru la dialog și consens este complet ignorat de cei care decid astăzi.
✅ Câteva precizări despre ce nu se spune în aceste conferințe:
1️⃣ De ce nu se spune că din cele aproximativ 31 de miliarde de euro, 17 de miliarde sunt sub formă de împrumut, iar circa 14 miliarde sub formă de grant (sumă care trebuie returnată prin taxe europene și o posibilă contribuție suplimentară la bugetul european)?
2️⃣ De ce s-a uitat de digital pe lista de priorități prezentată astăzi deși Uniunea Europeană ne solicită să alocăm minim 20% pentru sectorul digital?
3️⃣ Dacă educația este o prioritate de ce se aloca doar 3% în planul inițial făcut de PNL, și nu 10% cât am solicitat prin Parlamentul European și susțin experții în educație și sindicatele?
4️⃣ Mediu a devenit dintr-o dată o prioritate pentru guvernanți în PNRR, deși a fost ignorat în planul făcut de PNL. Din nou, Uniunea Europeană ne cere să alocăm clar 37% pentru mediu. Respectăm doar o cerință, nimic mai mult.
5️⃣ De ce nu se spune cum vor fi accesați banii și ce criterii transparente vor fi folosite pentru distribuția fondurilor?
6️⃣ De ce nu se prezintă public obiecțiile Comisiei Europene la planul propus de Guvernul PNL?
7️⃣ De ce nu sunt implicați partenerii sociali în redactarea PNRR, așa cum prevede recomandarea europeană?
8️⃣ De ce nu au încă o nouă formă a planului și nu o prezintă public pentru a fi validată de Parlamentul României?
9️⃣ Care va fi instituția care va operaționaliza implementarea planului și cum se vor respecta termenele pentru cheltuirea sumelor alocate?
Previous post

Demersuri pentru ca România să găzduiască prima sa agenție europeană

Next post

Situația din Valea Jiului, o nouă dovadă a incapacității majorității PNL-USR în a atrage bani europeni