Home»Noutăți»Industriile creative și culturale din țară trebuie salvate

Industriile creative și culturale din țară trebuie salvate

0
Shares
Pinterest Google+

📢 Am trimis astăzi, în calitate de membru în Comisia pentru Cultură a Parlamentului European, un apel către autoritățile responsabile din România pentru a întreprinde demersuri în vederea salvării industriilor creative și culturale din țară. Aceste sectoare reprezintă aproape 10% din PIB-ul României și peste 400 de mii de angajați.

💡 În documentul trimis prezint o parte din soluțiile disponibile la nivel național și european pe care le-am prezentat în scrisoarea publică disponibilă aici: https://bit.ly/34SYSVW

În același timp, alte state europene întreprind demersuri precum:

🇦🇹 În Austria, companiile din domeniul artistic au acces la ajutorul oferit de stat.
🇫🇷 În Franţa, 5 milioane de euro vor fi oferite pentru a sprijini editurile şi pentru a compensa autorii care nu mai pot participa în aceste momente la lansarea propriilor cărţi.
🇬🇷 În Grecia, guvernul a lansat un apel pentru crearea de artă digitală contemporană care să fie disponibilă online publicului larg (artă digitală = un concept care include produse artistice din sfera tehnologiei digitale, new media, chiar și design, gaming).
🇵🇱 În Polonia, sectorul artistic a fost inclus în lista domeniilor care vor primi sprijin extins din partea statului, denumite „scutul anti-criză”.
🇭🇷 În Croația, guvernul a creat un fond de criză dedicat susținerii artiștilor independenți și a altor persoane fizice și juridice care activează în sectorul cultural și care rămân fără venituri din cauza închiderii temporare a spațiilor culturale.
🇮🇹 Și guvernul italian a creat un fond de urgență, în valoare de 130 de milioane de euro, pentru a susține cultura, industria divertismentului, cinematografia și domeniul audiovizual. De asemenea, sistemul de asigurare socială a fost extins pentru a-i cuprinde pe artiști, creatori, lucrătorii independenți sau sezonieri, pe cei care se ocupă de cinematografe, teatre, săli de concerte, pavilioane expoziționale, muzee, biblioteci etc. În plus, pentru toți aceștia, a fost suspendată plata unor taxe şi contribuţii către bugetul de stat.
🇩🇪 Germania a suplimentat fondurile alocate culturii și a extins și i-a inclus în programele de sprijin pe artiști și pe alți lucrători independenți (freelanceri) care lucrează în industriile culturale și creative. De asemenea, toate proiectele culturale care nu pot fi derulate în această perioadă beneficiază în continuare de granturi.
🇱🇹 În Lituania, toate proiectele și activitățile cultural-artistice anulate din cauza epidemiei beneficiază în continuare de susținere financiară, iar artiștii care au fost nevoiți sa-și întrerupă activitatea și, ca atare, nu mai au venituri, sunt incluși în programul de protecție socială, prestațiile lor fiind acoperite de către stat.
🇪🇺 Și asociațiile profesioniștilor din industriile creative au avansat propuneri – de exemplu, sectorul filmului și audiovizualului din Europa a lansat un apel la adresa UE și a statelor membre, solicitând sprijin financiar urgent, astfel încât ecosistemul cinematografic și audiovizual să reziste crizei și, foarte important, să își poată reveni în perioada post-criză. Demersuri similare au fost făcute pentru protejarea presei, editurilor, industriei muzicale sau creatorilor de conținut din diferite zone.

Colegii mei din PES activists Romania prezintă o parte din poveștile creatorilor din România pe platforma www.culturadeacasa.ro. Vă invităm să ne trimiteți opinia și propunerile dvs.

Previous post

Netarifarea datelor ar permite îmbunătățirea accesului la educație online

Next post

Am lansat proiectul „Clasa virtuală”