Despre mine

„Am început să fac politică motivat fiind de faptul că anii de copilărie i-am petrecut între medicii și spitalele care nu beneficiau de suficientă finanțare pentru a-i putea trata pe cei dragi dar și trăind direct experiența de a fi român într-o țară străină. Aceste trăiri m-au împins să îmi doresc să lupt împotriva inegalităților și să ajut la construirea unei societăți în care Statul asigură un trai decent pentru fiecare cetățean și care să investească cu adevărat în viitor prin educație și în salvarea de vieți prin sănătate” – Victor NEGRESCU

Victor NEGRESCU este cadru universitar specializat în domeniul afacerilor europene și expert în politici publice europene format atât în țară cât și în străinătate.

Din 2006, militează pentru promovarea parcursului european al României, prin organizația PES activists România, structura de militanți pro-europeni ai Partidului Social Democrat, organizând sute de activități în țară și în străinătate.

După mai multe inițiative antreprenoriale în zona digitală și experiența acumulată într-o companie cu renume în domeniu, a fost ales în Parlamentul European în 2014, devenind cel mai tânăr europarlamentar român dar și unul din cei activi, reușind să obțin Premiul Europarlamentarul Anului încă din primul an de mandat. La nivel european a dezvoltat rețeaua parlamentarilor și europarlamentarilor sub 40 de ani, creând inclusiv bazele unei rețele transatlantice în domeniu cu scopul de a promova proiecte utile viitoarelor generații.

Membru în Comisia pentru bugete din Parlamentul European, a reușit să genereze proiecte pilot în valoare de aproape 60 de milioane de euro în domenii precum sănătate, educație, inovație, cercetare și antreprenoriat. A fost raportor pe fondul european destinat ajustării la globalizare, alocând aproape 38 de milioane de euro pentru crearea a aproximativ 12000 de locuri de muncă la nivel european. În Comisia Juridică din Parlamentul European a militat pentru drepturile cetățenești cu accent pe dosarele referitoare la recunoașterea diplomelor, accesul la servicii medicale, dreptul muncii, drepturile digitale, dreptul consumatorului sau prezumpția de nevinovăție.

Totodată a fost autorul a două petiții importante la nivelul Parlamentului European: prima, semnată de peste 20.000 de români, solicitând drepturi egale pentru românii care au fost victime ale discriminării în anumite state europene, a doua, semnată de aproape 50.000 de persoane, cerând aderarea României la Schengen. Ambele au fost înregistrate oficial la Comisia de Petiții din Parlamentul European și au fost urmate de acțiuni imediate din partea legislativului european care în primul caz a condamnat situațiile de discriminare iar în cel de-al doilea caz a solicitat celorlalte instituții și statelor membre să respecte acest drept al României.

Deși a efectuat doar parțial mandatul de europarlamentar, presa din România l-a clasat în TOP 5 cei mai activi europarlamentari. Grație rezultatelor obținute în Parlamentul European, a fost solicitat în 2017 să vină în Guvernul României în calitate de Ministru delegat pentru Afaceri Europene, funcție în care a pregătit temeinic Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. În calitate de ministru a reușit să obțină pentru România Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării și a dezvoltat primul Trio de cooperare al miniștrilor afacerilor europene, Franța-Germania-România.

Un element important al mandatului meu a fost organizarea în toată țara dar și în rândul diasporei românești a consultărilor privind viitorul Uniunii Europene, la care au participat mii de persoane, cu scopul de a face auzită vocea românilor la nivel european.

Nu în ultimul rând, în calitate de membru al Comisiei pentru Centenar la nivelul Guvernului României, a contribuit la implementarea mai multor proiecte dedicate momentului dar și la finanțarea unor monumente importante la 100 de ani de la Marea Unire, precum Sala Unirii sau Monumentul Unirii.

Experiență profesională
Victor Negrescu a început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasa revistă Le Monde diplomatique și revista Regard.

În paralel, acesta a dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1000 de tineri pasionați de cultura franceză, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summit-ului Francofoniei.

Din 2009, Victor Negrescu și-a început cariera universitară, mai întăi în cadrul Universității Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cadrul SNSPA a dezvoltat Masterul în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și centrul de cercetare Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Victor Negrescu a mai lucrat în acest interval în calitate de consilier al secretarului Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și vicepreședintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European dar și în calitate de consilier în proiecte internaționale la Ministerul Energiei.

Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale de succes în domeniul resurselor umane și sectorului digital, Victor Negrescu a făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din managementul din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, acesta a contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2000 de angajați în România.

Educație și formare
Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), «Victor Duruy» Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Este licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble.

Doctoratul în științe politice și afaceri europene îl obține în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Brugges. Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 obține un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris.

Activitate politică
Victor Negrescu este în politică de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România.

A ocupat pe rând funcțiile de Vicepreședinte PSD sector 3/ Purtător de cuvânt, Președinte PSD Alba Iulia, președinte-coordonator național PES Activists România.

Din 2006, promovează parcursul european al României prin organizația PES Activists România, o structură compusă din peste 10.000 de membri și simpatizanți social democrați de toate vârstele interesați în politica europeană.

Începând cu anul 2015 a inițiat împreună cu un grup de intelectuali de stânga Fundația Stânga Democratică.

În anul 2015, a fost ales vicepreședinte al Partidului Social Democrat cu 3162 de voturi. El a devenit astfel cel mai tânăr vicepreședinte al principalei formațiuni politice de stânga din România.