Despre mine

„Am început să fac politică motivat fiind de faptul că anii de copilărie i-am petrecut între medicii și spitalele care nu beneficiau de suficientă finanțare pentru a-i putea trata pe cei dragi dar și trăind direct experiența de a fi român într-o țară străină. Aceste trăiri m-au împins să îmi doresc să lupt împotriva inegalităților și să ajut la construirea unei societăți în care Statul asigură un trai decent pentru fiecare cetățean și care să investească cu adevărat în viitor prin educație și în salvarea de vieți prin sănătate” – Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Victor Negrescu (n. august, 1985) este Ministru delegat pentru Afaceri Europene de la 29 iunie 2017. Este membru al Partidului Social Democrat, președintele-coordonator național al PES activists România și a fost cel mai tânăr europarlamentar român, ales în Parlamentul European în luna mai 2014.

Încă de la preluarea mandatului de ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și-a propus două obiective centrale în activitatea sa, ambele fundamentate pe experiența sa în politica europeană: ​(1) ​coagularea unei poziții unitare a României de reprezentare în spațiul european, bazate pe consens național, politic și instituțional, și ​(2) ​deschiderea informației despre UE către cetățeni, pentru o participare cât mai democratică și mai directă a acestora la dezbaterile despre Europa și rolul României în cadrul familiei UE.

Preluarea președinției Consiliului UE în 2019 este unul dintre punctele cheie ale activității sale ca ministru. Victor Negrescu a declanșat un proces amplu de pregătire – în plan institutuțional, dar și prin dialog​ și implicarea largă a societății în definirea priorităților țării noastre.

Susținând că România își propune să joace rolul de stat refondator al Uniunii Europene în cadrul actualelor eforturi de reconfigurare a proiectului european, Negrescu a demarat acțiuni de transparentizare a accesului la informaţiile de interes public pe teme europene, precum și contacte extinse la nivel european cu statele din trio-ul de Președinții în care este inclusă România și cu partenerii principali din cadrul UE.

Ca eurodeputat a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European şi a fost membru în Comisia pentru bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, cercetare și energie.

A fost primul europarlamentar român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de 1 milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în miciile orașe.

În total, europarlamentarul român a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro. Dintre acestea, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească, iar 7,3 milioane de euro sunt axate pe dezvoltarea sectorului digital (IT&C). De altfel accesarea fondurilor europene a fost permanent o prioritate pentru Victor Negrescu, care a realizat primul portal de informare privind granturile disponibile la nivelul Comisiei Europene.

Platforma GranturiEuropene.ro permite oricărui potențial beneficiar din România să afle mai multe despre cele aproximativ 24 de miliarde de euro accesibile prin competițiile și apelurile de proiecte organizate la nivel european. Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult” semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.

Experiență profesională
Victor Negrescu a început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasa revistă Le Monde diplomatique și revista Regard.

În paralel, acesta a dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1000 de tineri pasionați de cultura franceză, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summit-ului Francofoniei.

Din 2009, Victor Negrescu și-a început cariera universitară, mai întăi în cadrul Universității Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cadrul SNSPA a dezvoltat Masterul în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și centrul de cercetare Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Victor Negrescu a mai lucrat în acest interval în calitate de consilier al secretarului Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și vicepreședintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlățean, dar și în calitate de consilier la Ministerul Energiei.

Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale de succes în domeniul resurselor umane și comunicării online, Victor Negrescu a făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din managementul din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, acesta a contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2000 de angajați în România.

Educație și formare
Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), «Victor Duruy» Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Este licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble.

Doctoratul în științe politice și afaceri europene îl obține în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Brugges. Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 obține un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris.

Activitate politică
Victor Negrescu este în politică de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România.

A ocupat pe rând funcțiile de Vicepreședinte PSD sector 3/ Purtător de cuvânt, Președinte PSD Alba Iulia, președinte-coordonator național PES Activists România.

Din 2007 coordonează activitatea PES Activists România în calitate de președinte. PES Activists România este o structură compusă din peste 10.000 de membri și simpatizanți PSD de toate vârstele interesați în politica europeană.

Începând cu anul 2015 a inițiat împreună cu un grup de intelectuali de stânga Fundația Stânga Democratică.

În anul 2015, a fost ales vicepreședinte al Partidului Social Democrat cu 3162 de voturi. El a devenit astfel cel mai tânăr vicepreședinte al principalei formațiuni politice de stânga din România.