Home»Noutăți»Demnitatea umană și sănătatea nu sunt negociabile!

Demnitatea umană și sănătatea nu sunt negociabile!

0
Shares
Pinterest Google+

Cazul celor 500 de lucrători români din Germania, angajați la o firmă de procesare carne, aflați în risc de a fi infectați cu COVID-19, nu trebuie tratat cu lejeritate.  Este dovada faptului că trebuie să acționăm, folosind inclusiv instrumentele europene, pentru a proteja lucrătorii, solicitând respectarea recomandărilor făcute de specialiști pentru toate categoriile de angajați.  În calitate de europarlamentar, dar mai ales ca om de stânga și persoană care a trăit mai mulți ani în străinătate, voi acționa de fiecare dată când legislația muncii și drepturile sociale nu sunt respectate.

🔴 În contextul creșterii cazurilor semnalate privind posibile încălcări ale legislației europene și a siguranței medicale în ceea ce privește lucrătorii care pleacă la muncă în străinătate, în baza unor reglementări naționale și acorduri speciale agreate cu diferite state europene, am depus, împreună cu colegii din PES activists Diaspora, o plângere către Ombudsman-ul European solicitând respectarea drepturilor lucrătorilor români și asigurarea accesului la muncă în condiții de siguranță.

⛑ Flexibilizarea restricțiilor pentru această categorie de angajați nu trebuie să se facă în detrimentul condițiilor corecte de muncă și de siguranță medicală. Statul român ar fi trebuit și putut să asigure întocmai drepturi și garanții suplimentare pentru aceste persoane în contextul actual, respectându-le dorința de a lucra în străinătate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce ridică reale probleme de siguranță pentru toată lumea.

🇪🇺 Legislația și mecanismele europene sunt acolo pentru a proteja cetățenii dar, din păcate, autoritățile române nu le folosesc. Se aruncă responsabilitatea incompetenței actualilor guvernanți pe Uniunea Europeană deși acordurile sunt agreate la nivel bilateral. Este timpul să restabilim adevărul, iar Ombudsman-ul European reprezintă instituția europeană care poate garanta respectarea drepturilor lucrătorilor români.

📢 Lucrătorii sezonieri nu sunt sclavi. Demnitatea umană și sănătatea nu sunt negociabile!

Previous post

15 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană

Next post

Tot respectul pentru cei care, prin munca prestată, contribuie la dezvoltarea societății