Home»Noutăți»Continuăm demersurile pentru revigorarea istoriei social democrației

Continuăm demersurile pentru revigorarea istoriei social democrației

0
Shares
Pinterest Google+
În contextul celebrării, mâine, a 128 de ani de la crearea primului partid cu orientare social democrată, împreună cu organizația PES activists Romania continuăm demersurile pentru revigorarea istoriei social democrației. Anul acesta, pe lângă organizarea unui eveniment dedicat zilei social democrației românești, depunem coroane și reabilităm mormintele, busturile și locuințele pionierilor social democrației în România.
Un prim demers, a fost la bustul lui Iosif Jumanca, personalitate a politicii românești, membru al Partidului Social Democrat din Transilvania, membru al Consiliului Național Român Central (1918) și al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (1918-1920), deputat în Parlamentul României.
Iosif Jumanca a jucat un rol important în înfăptuirea Marii Uniri din 1918. În numele socialiștilor români a susținut de la tribuna Adunării Naționale de la Alba Iulia un discurs în care milita cu tărie pentru unirea provinciilor românești la 1 decembrie 1918. La insistențele sale și a celorlalți social-democrați, în Proclamația de Unire de la Alba Iulia s-a statuat introducerea votului universal și acordarea mai multor drepturi pentru muncitorii industriali.
A fost arestat de autoritățile comuniste în 1949 și condamnat la 1 an și 2 luni pentru infracțiunea de „uneltire contra ordinei sociale”. Conform documentelor istorice a decedat la penitenciarul Văcărești, pe 26 martie 1950. Am fost neplăcut surprins să constat că bustul său și al altor participanți activi la realizarea Marii Uniri, se află depozitate în condiții improprii în curtea Muzeului Național al Unirii, reabilitat cu fonduri alocate în timpul guvernărilor social democrate.
De aceea, solicit Consiliului Județean Alba, condus de PNL, și conducerii Muzeului Național al Unirii să depună toate eforturile pentru reabilitarea și amplasarea busturilor.
Previous post

Legislativul european a aprobat cu o largă majoritate raportul meu privind educația digitală

Next post

Am avut din nou dreptate! Planul Național de Redresare și Reziliență se transformă într-un basm...